ARTIKEL - Baby zintuigen

22-04-2011 21:47

 

Wat ziet, hoort, proeft en ruikt een pasgeboren kindje?

Muziek afspelen voor je ongeboren baby, heeft dat zin? Op welke leeftijd ziet je kindje de wereld hetzelfde als jij? Proeft je baby al iets in de baarmoeder? Kan een baby ruiken wie je bent? Als ouders zou je graag willen weten wat je pasgeboren baby waarneemt en wat niet. En de meest interessante vraag is toch wel: herkent een baby zijn vader en moeder?

Wat ziet een baby?

Veel mensen denken dat pasgeboren baby’s alles heel vaag of alleen schaduwen zien, maar dat klopt niet. Op ongeveer twintig centimeter afstand kan een baby scherp zien. Dit betekent dus dat de baby je gezicht kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als je je baby voedt, kan het jouw gezicht dus prima zien.
Op afstand kan een kleine baby zijn zicht nog niet scherp stellen, want de oogspieren zijn nog niet sterk genoeg om de oogbewegingen te coördineren. Daardoor kijken veel pasgeboren baby’s ook scheel. Na ongeveer zes weken moeten de oogspieren sterk genoeg zijn om de oogbewegingen te coördineren. De baby zal dan niet meer scheel kijken.
Op afstand scherp zien, duurt langer. In de loop van het eerste levensjaar lukt dat steeds op iets grotere afstand. Als de baby zes maanden is, ziet hij ongeveer hetzelfde als een volwassene.

Intens staren
Een baby kan intens staren naar hetgeen waar hij naar kijkt. Al zijn aandacht is erop gericht. Hij kan zelfs ophouden met bewegen, zo geconcentreerd is hij. Een baby van ongeveer een maand oud kan, als hij goed wakker is, soms iets volgen. Je ziet zijn oogjes of zijn hele hoofdje van boven naar beneden en van links naar rechts bewegen.

Wat hoort een baby?

Je baby kan in de baarmoeder al horen. Hoe verder de zwangerschap vordert, hoe meer variaties in geluid de baby kan waarnemen. En op een gegeven moment gaat de baby ook reageren op geluiden buiten de baarmoeder. De stemmen van zijn moeder en vader, het geborrel van de darmen, stromende geluiden uit de bloedvaten en het kloppen van het hart van zijn moeder zijn geluiden die tot hem doordringen.
Als je kindje geboren is, kan het al normaal horen. Wel worden de geluiden de eerste dagen gedempt omdat er nog vruchtwater in het middenoor zit. Na een paar dagen is dit vruchtwater verdwenen en worden de geluiden duidelijker. Na een paar dagen hoort de baby hetzelfde als een volwassene.
Er wordt gezegd dat als je de baby in de baarmoeder hebt laten wennen aan een bepaald geluid, bijvoorbeeld een bepaald liedje of aan klassieke muziek, de meeste baby’s dat geluid ook na de geboorte in verband brengen met de veiligheid van de baarmoeder. Dat geluid zou hem of haar dan rustig maken.

Babytaal door volwassenen
Een pasgeboren baby herkent de stemmen van moeder en vader vrijwel meteen na de geboorte. Hij houdt van muziek (bepaalde klassieke componisten schijnen heel populair te zijn onder pasgeborenen!), het snorren van een motor en van zacht, ritmisch drummen. Begrijpelijk, want zulke geluiden zijn hem vertrouwd.
Ook houdt een pasgeborene van de meeste menselijke stemmen. Deze maken hem rustiger. Je baby kan daarnaast heel goed onderscheid maken tussen lage en hoge tonen. Hoge (vrouwen)stemmen en geluiden hebben het eerst zijn aandacht. Iedereen voelt dat aan en praat met een hogere stem tegen een baby. Harde en zachte geluiden kan een baby ook goed van elkaar onderscheiden. Plotselinge harde geluiden vindt een baby niet prettig!

Gehoortest
Voor de ontwikkeling van de baby is een goed gehoor belangrijk. Met de gehoortest kan een eventuele afwijking aan het gehoor vroeg worden ontdekt. Hoe eerder dit wordt ontdekt, hoe sneller een eventuele behandeling kan beginnen. Als hiermee wordt begonnen voordat de baby zes maanden oud is, heeft dat gunstige effecten op de ontwikkeling van de taal en de spraak.
De gehoortest wordt enkele dagen na de geboorte uitgevoerd en is pijnloos. De test wordt eventueel, bij een negatieve score, na ongeveer een week eenmaal herhaald. Als de test dan nog negatief is wordt er een derde test uitgevoerd met een ander apparaat. Mocht ook deze test negatief zijn dan word je doorgestuurd naar de oorarts of een audiologisch centrum.

Wat proeft een baby?

Testen hebben aangetoond dat een ongeboren kind al kan proeven. Het vruchtwater is zoet, maar als moeder gedurende de zwangerschap bepaalde sterke stoffen eet, zoals bijvoorbeeld knoflook, dan komen de geur en smaak hiervan ook in het vruchtwater terecht. Baby's hebben een voorkeur voor zoete smaken, misschien omdat het vruchtwater zoet is. De meeste baby's accepteren zoute en zure smaken pas als ze zo'n twee jaar oud zijn. En het eten van bittere dingen leren ze nog veel later.

Wat ruikt een baby?

Een pasgeboren baby kan al geuren onderscheiden. Zo herkent hij zonder enige moeite de lichaamsgeur van zijn eigen moeder en vader.

Bron:https://www.gezondvgz.nl/d_eerstedagenbaby2?tp=%7Be0239763-c95e-4def-995d-c7b857ff0d8d%7D

—————

Terug