2011-03-18 Nog steeds niets

18-03-2011 15:06

Er gebeurt nog niet veel, het borrelt wat bij Mariette maar dat doet het al 2 weken. 

19 maart is het volle maan, het is bekend dat net als met de waterstanden in de zee, er meer kindertjes worden geboren. Is het de zwaartekracht van de maan die dan de geboortes opwekt? Geen idee, laten we het hopen. Al schijnt het een bijgeloof te zijn, maarja wat wel wordt bevestigd door sommige gynaecologen.. (toch Johan?)
De tegellegger komt wel zaterdag en de tegels moeten aangevoerd worden door de slaapkamer.. We zien wel hoe het loopt.

Artikeltje gevonden op internet:

Waarom worden bij volle maan meer baby’s geboren? RUG-sterrenkundige Theo Jurriëns werd bij lezingen regelmatig gevraagd naar het fenomeen en besloot onderzoek te doen. Via de Centrale Studentenadministratie van de RUG kreeg hij geanonimiseerde geboortedata van 70.000 (!) studenten en alumni. Met de computer koppelde hij aan iedere datum een percentage voor de maanstand, nul voor nieuwe maan, honderd voor volle maan. En zie: in de dagen rond volle maan, dus als het percentage tegen de honderd loopt, deed zich een piek voor. Maar ook in de dagen rond nieuwe maan is er een geboortepiek.
Jurriëns deed nog een onderzoek, ditmaal met een iets andere methode waarbij hij aan iedere geboortedatum een getal tussen 1 en 28 toekende, het aantal dagen na nieuwe maan. Met deze methode bleek het aantal geboortes keurig verdeeld over de maanstanden, zonder opvallende pieken.
Welk van de twee is juist? Allebei, legt Jurriëns uit. Het wassen en krimpen van de maan is een sinusbeweging, een golf die bij de pieken en dalen langzamer gaat dan daartussen. Dat betekent dat er meer dagen zitten in de twintig procent rond volle en nieuwe maan dan in de twintig procent rond halve maan. De pieken die hij vond zijn een gevolg van de methode.
Dat is ook de verklaring voor het fenomeen. Doordat rond volle maan de maanstand langzaam verandert, lijkt het voor een leek wel zes dagen volle maan. Wie die tijdens een bevalling uit het raam kijkt, denkt eerder: Hé, volle maan.
Bij navraag verwijst een woordvoerder van verloskundigenorganisatie KNOV naar een artikel van een aantal jaar geleden in het Tijdschrift voor Verloskunde. Het artikel van Jurriëns over zijn onderzoekje, zo blijkt. Maar met 70.000 geboortedata heeft hij, zo op het oog, meer dan voldoende statistische power om de mythe te ontkrachten.
Nog een vraag: wanneer is Jurriëns zelf geboren? Geen idee van de maanstand zegt hij, maar het was 150 dagen na de ruimtevlucht van Yuri Gagarin.

Bron: RUG https://www.uk.rug.nl/archief/jaargang36/31/04e.php 

 

 

—————

Terug


Maak een gratis website Webnode